Bonje in de familie

Het is bonje binnen de grootste lokale partij die we in onze gemeente hebben en dat werd de afgelopen tijd smakelijk uitgemeten in de media. Wie vecht wie de tent uit en het waarom laat zich raden. De familie Meiland kan nog wat leren van deze mediashow. 

Als lokale kiezer is mijn reactie hier vrij kort door de bocht. Media technisch gezien wellicht interessant maar verder: ‘waar gaat dit over?’ Ik verwacht dat richting de gemeente verkiezingen volgend jaar binnen meer partijen de poppetjes door de kamer tuimelen en -wie weet – ook over straat rollen. Politiek is nu eenmaal een ruig spel, vol verborgen agenda’s en messen die men met liefde in elkaars rug steekt.

Steeds vaker gaat het om het spel en niet langer om de knikkers. De knikkers zijn in dit geval het allesomvattende reddingsplan van de lokale VVD, waarmee onze in meer dan zwaar weer verkerende gemeente gezond moet worden en nu bleek een deel van de fractie als een blok achter dit plan te staan en de rest twijfelde hardop over haalbaarheid en realiteit. Het bestuur deed ook nog een duit in het zakje en de rel was geboren.

Binnen een goed functionerende democratie, ook lokaal, wordt zo’n verschil van mening normaal gesproken als zeer gezond ervaren. Als gemeenteraadslid word je nu eenmaal zonder last en ruggenspraak gekozen en niets is een grotere democratische dood in de pot dan een strak ingevoerde fractiediscipline, waar de door ons gekozen raadsleden lege briefjes hebben in te brengen. Meestal poldert men dan binnen de muren van de fractiekamer in Bodegraven naar een compromis, dat vervolgens voor de bühne eensgezind naar buiten wordt gebracht.  

Waar deze partij in ieder geval heel goed in bleek te zijn is het ‘lekken naar de media‘. Wellicht weten de andere lokale politieke partijen gewoon net iets beter de vuile was binnen te houden. De vraag is of de inwoners van onze gemeente zitten te wachten op deze lokale realityshow, want in iedere familie loopt weleens een oom of tante boos weg. Natuurlijk zijn geloofwaardigheid en stabiliteit belangrijke eigenschappen voor een volksvertegenwoordiger, maar dat aanzien van de politiek staat al jaren onder druk. Kersbergen neemt nu als nieuwe fractieleider het roer over van Zuyderduyn. Weet hij de weg snel terug te vinden naar de inhoud, valt het electoraal gezien misschien wel mee over een half jaar.

Voor de rest lijkt ADO de meest passende verkiezingsleus voor de komende verkiezingscampagne. Aanpakken, Doorpakken en vooral Oplossen. We hebben al genoeg problemen binnen deze gemeente. Op een familieruzie zit niemand te wachten.

Kees van Vliet

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Geschreven door:

Kees van Vliet

MEER COLUMNS

Herziening of bezinning
Cornelis Hagen

Herziening of bezinning

Advertentie