Duurzame producten van bermmaaisel

De provincie Zuid-Holland heeft maar liefst 674 km berm in beheer en start nu met een pilot waarbij het maaisel van bermen langs de provinciale wegen wordt verwerkt tot duurzame producten zoals zeep, meubelpanelen en een bodemverbeteraar.

“Deze pilot is daar een mooi voorbeeld van,” vindt Meindert Stolk, gedeputeerde Circulair. “Bovendien heeft iedereen hier baat bij

Bermen langs provinciale wegen worden af en toe gemaaid. Vanwege de veiligheid, maar ook voor verbetering van de biodiversiteit. Daarvoor is het belangrijk dat het maaisel niet blijft liggen en het wordt dus afgevoerd. In het maaisel zitten echter nog veel waardevolle stoffen.

De provincie start daarom een pilot waarbij die stoffen eruit worden gehaald en gebruikt worden voor nieuwe producten. Het bedrijf Spaak Circular Solutions heeft hiervoor een innovatieve techniek ontwikkeld., waarbij eiwitten en vezels uit het maaisel wordt gehaald. Het maaisel wordt verwerkt in zeepjes, ter vervanging van chemische stoffen, en de vezels worden verwerkt tot meubelpanelen. Ook ontwikkelen ze de bodemverbeteraar, die ervoor zorgt dat het water beter in de bodem kan weglopen.

COLUMNS

Herziening of bezinning
Cornelis Hagen

Herziening of bezinning

Advertentie

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter