Vanaf vandaag zijn corona toegangsbewijzen verplicht

Bodegraven-Reeuwijk Vandaag, zaterdag 25 september, is het eindelijk zo ver. Een belangrijk deel van de coronamaatregelen wordt versoepeld. In de ziekenhuizen werden vrijdag nog maar 47 mensen met corona opgenomen, waarvan 9 op de intensive care. Het reproductiegetal ligt onder de 1 en daarmee lijkt het virus voldoende onder controle te zijn om de volgende stappen te zetten.

Wat gaat er allemaal veranderen?
De plicht om anderhalve meter afstand te houden wordt een dringend advies. We hoeven geen afstand meer van elkaar te houden. Vooral veel gevaccineerde mensen lieten de regel al een tijdje varen, toch staat de regel symbool voor corona en is daarmee een flinke stap vooruit. Stickers op vloeren, afgeplakte stoelen, tafels met kruizen. Sinds vandaag mogen ze allemaal weer weg. Zowel meer- als eendaagse evenementen zijn weer toegestaan. Bezoekers zijn wel verplicht om elke 24 uur hun coronapas te laten zien en de horeca mag tot middernacht weer volledig open. We kunnen weer naar popconcerten en tot middernacht naar de disco en nachtclub. Met de kanttekening dat hooguit 75 % van de zaalcapaciteit mag worden benut wanneer er geen vaste zitplaatsen zijn. Zijn die er wel, dan gelden er geen beperkingen.

Nieuwe regels
Een belangrijke verandering, die op veel weerstand stuit , is de verplichte coronapas. In de horeca, behalve op het terras, en in sportkantines. Ook in de cultuur en kunstsector moet je de pas tonen,
Veel horecaondernemers maken zich grote zorgen over deze regel. Er is nu al sprake van een groot personeelstekort en de vraag is waar de mensen vandaan moeten worden gehaald om ‘bij de deur te staan’. Demissionair minister Grapperhaus is hier duidelijk over. Dit weekend wordt nog een oogje dicht geknepen, maar vanaf maandag wordt er streng gecontroleerd, beboet en kan zelfs sluiting het gevolg zijn van het negeren van de regels.
Sportverenigingen zien de bui ook al hangen. Het controleren zal veelal gebeuren door vrijwillige leden en ze hopen op respect en begrip van bezoekers.

Mondkapjes plicht
In een trein- of busstation mag vanaf vandaag het mondkapje af, maar maak je gebruik van het vervoer dan geldt nog steeds de mondkapjesplicht. Op de luchthaven achter de douane en in het vliegtuig blijft de plicht ook bestaan.

Goed nieuws voor de voetballiefhebbers
Vanaf vandaag zijn volle stadions weer toegestaan, maar ook hier is de coronapas verplicht. Onder de wedstrijd gemonteerde spreekkoren behoren dus tot de verleden tijd.

COLUMNS

Herziening of bezinning
Cornelis Hagen

Herziening of bezinning

Advertentie

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter