Grote risico’s bij te hard rijden

 Net iets te hard rijden, het gebeurt vaak zonder dat je het merkt. En soms onderschat u de risico’s van te hard rijden, bijvoorbeeld doordat het rustig lijkt op de weg. De slachtoffercijfers laten helaas zien dat te hard rijden wel degelijk risico’s met zich meebrengt. 

In Zuid-Holland komen iedere dag 16 mensen als gevolg van een ongeval niet ongeschonden thuis. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, zouden we 25 tot 30% minder letselslachtoffers hebben, zo is becijferd. En daarnaast voorkomt u het risico op een boete.
 


Te hard rijden leidt tot ongelukken

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV) Zuid-Holland vraagt deze maanden extra aandacht voor snelheid in het verkeer. Want te hard rijden leidt tot ongelukken, sterker: 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen komt door te hoge snelheid. En jaarlijks overlijden ongeveer 10 voetgangers en fietsers door overtredingen van 10 tot 15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u.

Vaak lange remafstand 

Hoe harder u rijdt, des te meer tijd heeft u nodig om tot stilstand te komen. Bij een rijsnelheid van 30 kilometer per uur heeft u ruim 15 meter nodig. Rijdt u 10 kilometer harder, dan heeft u maar liefst ruim 21 meter nodig. Bij regenachtig weer loopt dat nog verder op. De stopafstand bij 50 kilometer per uur is maar liefst 32 meter. ABS verkort deze remafstand niet; het systeem houdt de auto alleen beter bestuurbaar. Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter. Dit is vergelijkbaar met de val van de derde verdieping van een flatgebouw… 

Hoge boeten in bebouwde kom

De boetes voor snelheidsovertredingen variëren van € 11,- tot € 396,- en zijn afhankelijk van de snelheidslimiet, de overtreding en het voertuig waarin u rijdt. De boetes binnen de bebouwde kom zijn hoog. 

Kortom: rij rustig en houdt u aan de maximale snelheid.  Zo zorgen we er samen voor, dat iedereen veilig thuis komt. 

Informatie:  www.maakeenpuntvannul.nl

COLUMNS

Mesdagstraat afsluiting.
Column, Cornelis Hagen

Mesdagstraat afsluiting.

Advertentie

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter