Lokale politiek steeds minder vertrouwen in nieuwe bestuurscultuur

Waar de ene inwoner de finale Feijenoord-Roma in de Conference League een meer dan goede reden vindt om een installatie van een nieuw gemeentebestuur uit te stellen. Anderen hooguit in een finale met Ajax, ADO, FC Utrecht, PSV of Oranje een mooie aanleiding zien, heerst er onder een groot deel van de lokale politiek vooral verbazing dat zij opnieuw uit de media moeten vernemen wat de ontwikkelingen zijn rondom de vorming van een nieuw gemeentebestuur. Afgelopen woensdag verscheen in een plaatselijke krant het bericht dat de coalitie met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ rond was en de wethouders bekend waren. De installatie van het nieuwe college zou eind mei op de agenda hebben gestaan, maar is vanwege een voetbalfinale uitgesteld tot 1 juni.

“De wereld staat in brand, het is niet onwaarschijnlijk dat steeds meer inwoners financieel in de problemen raken, de gemeente zit zwaar in de problemen en dan zou er geen nieuws zijn om te vergaderingen?” is het algemene geluid vanuit de volksvertegenwoordiging. Volgens Remco Thijssen, fractievoorzitter van Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk is de informatie volledig nieuw voor zijn partij. Er is geen overleg geweest over het uitstellen van de raadsvergadering of een installatie naar 1 juni. Bovendien staat de maandelijkse inspraak op deze avond gepland, maar blijkbaar vindt de ‘toekomstige’ coalitie het belangrijker naar Feijenoord te kijken dan in gesprek te gaan met inwoners.”

De wijze van communicatie geeft de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij weinig vertrouwen in ‘nieuwe bestuurscultuur’.

“Kolder”

Merel van Dijk van GroenLinks laat weten ook niet op de hoogte te zijn. “Het is ronduit teleurstellend dat de nieuwe coalitiepartijen (CDA/VVD/SGP/D66) dit hebben laten gebeuren”. Het uitstellen van de installatie van een nieuw college vanwege een voetbalwedstrijd vindt Van Dijk ongehoord en hoopt dat Arjan Lubach dit niet oppakt als de ‘Feijenoordcoalitie’ van Bodegraven-Reeuwijk.

Monique Jonker, fractievoorzitter PvdA, is kort en krachtig en twijfelt of het ‘voetbalbericht’ wel afkomstig is van de coalitie.

Zelfs Els Oliwkiewicz van de CU, doorgaans terughoudend in haar commentaar, is teleurgesteld. Het verplaatsen vanwege een voetbalwedstrijd noemt zij kolder en ook aan haar fractie is niets gevraagd. De CU was voorstander geweest van een raadsakkoord, waarbij de oppositiepartijen input hadden kunnen leveren. Zoals vier jaar geleden wel is gebeurd. Ze betreurt de gang van zaken in een periode waarin je een nieuwe bestuursstijl verwacht. Wel is zij gisteren gebeld door Elly de Vries van D66, die haar excuses heeft aangeboden voor de gang van zaken. Volgens Oliwkiewicz siert haar dat. “Als we van één van de beoogde coalitiepartijen transparantie mogen verwachten, is dat zeker D66 gezien hun aandacht hiervoor tijdens de afgelopen raadsperiode en in de verkiezingscampagne.”

Elly de Vries heeft overigens laten weten “er oprecht nog niet uit te zijn of zij wethouder gaat worden”. De gesprekken zijn heel prettig en constructief, de sfeer is goed “maar zo ver ben ik nog lang niet,” is haar reactie.

COLUMNS

Mesdagstraat afsluiting.
Column, Cornelis Hagen

Mesdagstraat afsluiting.

Advertentie

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter