EditieGroeneHart.nl

Calamiteiten

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. Daarom wordt u gewaarschuwd door de sirene, NL-Alert en/of een geluidswagen. Volg de instructies op en blijf op de hoogte via radio, tv, internet en social media.

Calamiteitenzender
In het geval van een (dreigende) calamiteit of noodsituatie is de inzet van EditieGroeneHart.nl om u zoveel mogelijk via Facebook en de Website op de hoogte te houden. De officiële calamiteitenzender van de regio’s Haaglanden en Hollands Midden is TV West. Als de sirene gaat of er een NL-alert op je telefoon binnenkomt informeert de overheid via Radio West over de ontstane situatie en geeft eventuele instructies over wat je het best kunt doen.

Bij een (dreigende) calamiteit of noodsituatie in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden kunnen de hulpdiensten of de burgemeester van de getroffen gemeente naast de informatie op de website en Facebookpagina van EditieGroeneHart.nl p de social mediakanalen van EditieGroeneHart.nl via Radio West en de blauwe tekstbalk op TV West de burgers informeren, dag en nacht. Zij vertellen bijvoorbeeld wat er precies aan de hand is, op welke manier de hulpdiensten de calamiteit bestrijden en wat burgers moeten doen om geen gevaar te lopen. Als de sirene niet meer gaat, hoeft het niet zo te zijn dat het gevaar is geweken. Houdt dus naast EditieGroeneHart.nl ook altijd Radio West of houd de blauwe tekstbalk op TV West in de gaten tot wordt gemeld dat het gevaar is geweken. Mocht EditieGroeneHart.nl niet in de gelegenheid zijn om informatie door te geven, schakel dan dus altijd door naar TV West voor de juiste informatie over de situatie.

Hoe ontvang ik Radio West als de stroom uitvalt?
Het is belangrijk dat je in een noodsituatie naar Radio West kunt luisteren. Dat kan bijvoorbeeld via je mobiele telefoon, maar als ook de stroom is uitgevallen, kan je die niet meer opladen als de batterij van je telefoon leeg raakt. Veiliger is het om een radio op batterijen met reserve batterijen in huis te hebben. Een opwindradio is nog veiliger. Via deze radio’s kun je Radio West vinden op FM 89.3. Tijdens een stroomstoring blijft Radio West uitzenden, als calamiteitenzender beschikt Radio West over een noodstroomvoorziening.

Stroomstoringen zijn géén calamiteit
Een stroomstoring is in beginsel géén calamiteit en valt dus ook niet onder de hierboven beschreven procedure.

Wat u moet weten

Sirene
De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur getest. Er is dan niets aan de hand. Gaat de sirene op een ander moment, dan is er wel gevaar.

Doe dan het volgende:
• Ga naar binnen
• Sluit ramen, deuren en ventilatiekanalen
• Zet uw radio of tv aan. U volgt de actuele situatie via Omroep West.
De frequentie van Radio West is 89.3 op de FM-zender. Via DAB+ kun je Radio West ontvangen via kanaal 8A, (195.936 MHz). Ook kun je via de Omroep West app live naar Radio West luisteren. Daarnaast is het actuele nieuws altijd te volgen via de website www.omroepwest.nl.

Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als u op de rampenzender Omroep West heeft gehoord dat de situatie weer veilig is, kunt u ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

NL-Alert
Via NL-Alert krijgt u een tekstbericht op uw mobiel. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Kijk op NL-Alert hoe u uw mobiel instelt.

Website en Social media
Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente gebruik van zowel de gemeentelijke website www.bodegraven-reeuwijk.nl als www.hollandsmiddenveilig.nl en sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom op Twitter en Facebook.

Zorg dat u voorbereid bent

Als er direct gevaar is door een ramp of noodsituatie, dan moet u dat snel weten. U wordt dan gewaarschuwd via NL-Alert en/of de geluidswagen. Op de veiligheidskaart kunt u in zo’n situatie zien wat u moet doen en waar u op moet letten. Hang daarom de kaart op een handige plek in huis, bijvoorbeeld in uw meterkast.

Download de veiligheidskaart (PDF, 666.51 KB)

Risicokaart

Een benzinestation in uw wijk? Een bedrijf in de omgeving dat met gevaarlijke stoffen werkt? Of wilt u weten welke plekken een groter risico hebben op wateroverlast? Op de risicokaart van Zuid-Holland krijgt u inzicht in de risico’s die voor u van belang zijn.

Waarom een risicokaart?
De risicokaart geeft burgers, beleidsmakers en beleidsuitvoerders meer inzicht in de aanwezige risico’s in hun omgeving, waardoor zij zich beter kunnen voorbereiden op mogelijke rampen.

Hoe werkt het?
Op www.risicokaart.nl kunt u, door het invoeren van uw postcode of woonplaats, bekijken of en welke risico’s er bij u in de buurt zijn en wat u in zo’n geval kunt doen.

Vragen?
De risicokaart geeft een overzicht. Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij de gemeente, team Veiligheid tel. (0172) 522522.

Zorg dat u bent voorbereid op een ramp of noodsituatie. Kijk op www.denkvooruit.nl hoe u dit doet.

Bron:
https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/calamiteiten
https://www.omroepwest.nl/calamiteitenzender