Waarder: trots en tevreden dorp dat vitaal wil blijven

In Waarder proefde burgemeester Michiel Grauss aandacht voor elkaar en voor de gemeenschap. “Inwoners kijken hier naar elkaar om,” aldus Bianca van Rijn van het Huis van Alles. “Als iemand in het ziekenhuis ligt, gaan inwoners op bezoek.” Madelon Weerheim, directeur van de Prins Willem-Alexander basisschool: “En leerlingen gaan wekelijks op bezoek bij senioren in de Huiskamer van Waarder om spelletjes te spelen.” Daarnaast worden door het Huis van Alles, Huiskamer van Waarder en verenigingen veel activiteiten ontplooid om inwoners met elkaar in contact te brengen.

Bianca van Rijn geniet 110% als activiteiten aanslaan binnen het Huis van Alles, dat onderdak heeft bij Tennisvereniging Slagwaardig. Dat geldt voor de koffieochtenden, spelletjesavonden, schilderlessen, darten, jeu de boules, etc. “Als Flora van der Valk en Janny van der Ster het idee lanceren om de achterwand bij de jeu de boules van een vrolijke schildering te voorzien, helpt iedereen mee.” De tennisvereniging biedt graag onderdak. Joop van den Nouland: We hebben voldoende ruimte voor onze 93 leden en daarnaast zijn Huis van Alles, scholen en speeltuinvereniging welkom.”

Ook de PWA-school is gastvrij. Madelon: “We zijn een kleinschalige school met BSO en peuterspeelzaal, waar 135 kinderen leren, plezier hebben en met elkaar in verbinding staan. Het fijne gebouw biedt tevens plek voor de bibliotheek, danslessen en theorielessen van de rijschool.” Na de school volgde een bezoek aan het gloednieuwe Amadeushuis, waar mensen met dementie zelfstandig wonen en gezamenlijke activiteiten hebben zoals eten, muziek en bewegen. De eerste bewoner komt 10 juli en dan volgen geleidelijk de andere bewoners, waarna op 5 oktober de officiële opening zal plaatsvinden.

Samen met Monique Aalberts, die onderweg uitleg geeft over de historie van Waarder, gaat de toer richting PLUS supermarkt. Eigenaar Dick Hoogendoorn: “Ik zoek de verbinding met het dorp. Ten eerste door een volwaardige supermarkt te bieden voor de inwoners van Waarder, Driebruggen en Nieuwerbrug en ten tweede door een stukje sponsoring en ondersteuning. In 2007 zijn we van 380 naar 870 m2 gegroeid, maar nu zitten we vast qua winkelruimte en locatie met parkeren en bevoorrading. We gaan hemelsbreed 400 meter opschuiven naar de ‘Poort van Waarder.’ De inwoners zijn enthousiast over de plannen, waarin ook hun laatste zienswijzen zijn verwerkt. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad zich in september buigt over het plan en parallel loopt de vergunningaanvraag zodat wij snel kunnen bouwen en er hopelijk eind 2024 een nieuwe, duurzame winkel staat, die via een voetgangers/fietsersbrug goed bereikbaar is. In de huidige winkel komen appartementen. Ik ben de 4e generatie Hoogendoorn die de winkel draait. Ik ben trots op hetgeen we hebben bereikt.”

Burgemeester Grauss ontmoette ook de 4e generatie van de familie Hogendoorn, bekend van de boerenbabykaasjes. Vader Bert (3e generatie) en zoon Bertus (4e generatie) gaven uitleg over de 500.000 kilo kaas die het bedrijf jaarlijks produceert, met melk van de eigen veehouderij en melk van twee andere bedrijven om aan de 3 miljoen liter benodigde melk te komen. Bert: “In 1923, 100 jaar geleden, zijn wij gestart met de kaasmakerij. Mijn opa bedacht de babykaasjes. Inmiddels in diverse variaties: naturel, met truffel, Italiaanse kruiden, brandnetel, bier van brouwerij de Molen in Bodegraven, etc. We hebben er diverse prijzen mee gewonnen.” Bertus: “In 2015 hebben wij onze productielocatie vernieuwd om aan de grote vraag te kunnen voldoen. In menig kerstpakket zit nu een kaasje uit Waarder.”

Tijdens de lunch had de burgemeester gesprekken met dorpsteam, Oranjevereniging, speeltuinvereniging Speelvreugd, 4 mei-comité en Huiskamer van Waarder. Ook in de Huiskamer is er een reeks aan activiteiten, van bingo tot bewegen voor ouderen, van spelletjes (sjoelen!) tot open tafel maaltijden en van kooklessen voor mannen tot de weekafsluiting, vertelde Annemarie van der Elst. De Oranjevereniging organiseert de Koningsdag-activiteiten voor de jeugd, alsmede de Seniorenavond. Ilse Vegter en Niels Broekhuizen ondervinden wel dat de aangescherpte regelgeving de organisatie steeds lastiger maakt. Zij waren blij dat de burgemeester van meer kanten had gehoord dat evenementen wat extra steun vanuit de gemeente kunnen gebruiken. “Als jullie iets vragen, moeten wij dat als gemeente adequaat faciliteren,” aldus de burgemeester. Dat helpt ook de speeltuinvereniging, o.a. belast met de intocht van Sinterklaas, de huttenbouw, lampionnenoptocht en speeltuinbeheer. Yvonne Engels: “Wij zijn er voor de kinderen in de basisschoolleeftijd, maar je merkt dat oudere jeugd eveneens wat nodig heeft. Bijvoorbeeld een vaste plek en/of sporttoestellen om lekker te bewegen.”

Valt er nog wat te wensen in Waarder? Ja, zo stelde Nick den Besten van het dorpsteam. “Wij moeten nog een aantal grote slagen maken. Het aantal woningen groeit slechts mondjesmaat. We hebben veel huisvesting voor ouderen, maar voor jongeren en jonge gezinnen hebben wij woningen nodig om te zorgen dat het dorp vitaal blijft en voorzieningen levensvatbaar blijven. Daarnaast moet de doorgaande corridor worden verbeterd, zodra de supermarkt is verplaatst en de appartementen in de oude winkel klaar zijn. Een veilige corridor met ruimte voor (vracht)verkeer én fietsers en voetgangers.”

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter